Etno-Kunst - Ny podcast om kunst, etnografi og repræsentation

Af Ditte Lyngkær (2021)

Kunst, etnografi, kunsthåndværk, souvenir, samleobjekter - hvornår er der tale om hvad? Og hvorfor ser vi ikke flere udstillinger der blander tingene - deler museerne verden op i fagområder?

Billedkunstner Ditte Lyngkær har i løbet af sin karriere udstillet sin kunst på flere kulturhistoriske museer, heriblandt Moesgaard Museum, Kulturmuseet i Vejle og på Pafos Arkæologiske Museum i Cypern. Her blev hun meget optaget af tingenes væsen og kulturelle DNA og antropologers evner til at fremkalde historier og betydninger i genstande, men også i kunstværker.

“Jeg synes det var fedt at udstille på et museum, hvor folk ikke forventer kunst. Jeg oplevede at folk var mere nysgerrige og investerede mere af sig selv på de kulturhistoriske museer. Derfor har jeg de sidste par år været på jagt efter personer og udstillinger, som jeg kan diskutere etnoæstetik og repræsentation med.” - siger Ditte.

I podcasten “Etno-Kunst” undersøger Ditte Lyngkær forholdet mellem kunst og etnografi. Ved at tale med antropologer, kunstnere og kuratorer stiller hun spørgsmål som: Hvad kan kunsten fortælle os om at være menneske? Og hvad siger den om den kultur den er blevet skabt i? Hvis overhovedet noget? Er det kun kunstnere fra ikke-vestlige lande der repræsenterer deres region? Og er samtidskunst i virkeligheden bare kapitalistisk overklasses etnokunst? 
Hvilke praksisser findes der historisk og aktuelt for indsamling og udstilling af genstande sammen med kunstværker? Og hvad sker der, når en forsker og en kunstner skaber noget sammen?

Ta’ med på en rejse den næste time, og få perspektiver på kompleksiteten i geografisk repræsentation i kunstudstillinger og hør om potentialet i tværfaglige udstillingsformater.

 

Medvirkende:
Nina Poulsen, antropolog og direktør for Museet for andre menneskers overskud i København
Cecil Marie Schou Pallesen, antropolog og museumsinspektør ph.d. Moesgaard Museum
Ulrik Høj Johnsen, antropolog og museumsinspektør ph.d. Moesgaard Museum
Johanne Løgstrup, kurator, underviser, skribent og ph.d.
Etnoæstetik læsegruppen i Rum46
Lee Tusman, underviser og kunstner i Flux Factory, US
Carlos David, kunstner i Flux Factory, US

Producent og medtilrettelægger: Anne Neimann Clement, LYDPOL
Skiller-musik: Mika Forsling & Simon Eriksen

Podcasten er støttet af udvalget for Viden, dialog og debat i Statens kunstfond og Aarhus Kommunens Kulturudviklingspulje.